Вие сте тук
Начало > Полезни Новини > Особености при извършване на смяна на водомер

Особености при извършване на смяна на водомер

водомер с дистанционно отчитане

Има редица особености, които се отнасят до подмяната на водомерите. Тъй като става въпрос за измервателен уред, който е изключително важен за всеки имот без значение дали е жилищен, бизнес или индустриален то контрола тук следва да бъде на високо ниво. Предложенията от водопроводчици за извършване на монтажни дейности на водомери не са малко, но имайте предвид, че не всеки има възможността да ви осигури узаконяване и пломбиране. Много време, разходи и нерви ще ви спести услугата, предоставена от лицензирани фирми за смяна на водомери. Причините за това се конкретизират най-вече предвид факта, че не се ангажирате с нищо освен с телефонно обаждане и заявяване на дата и час за посещение на екипа до обекта ви.

В кои случаи се налага смяна на водомер?

Не е въпрос на желание от ваша страна просто така да подмените водомера, който отчита разхода на вода в имота. Съществено е да уточним, че всъщност се касае за действие, което е препоръчано или наложено като мярка от дружеството доставчик на вода.

Има няколко законови основания, съобразно които следва да потърсите екип, който да се ангажира с предоставянето на такъв тип услуга. Със сигурност не е за подценяване факта, че за да плащате коректни сметки има защо водомера да бъде изряден и напълно съобразен с това да ви подсигури повече ефективност, сигурност и точно отчитане. Принципно ВиК дружествата, които са доставчици на вода издават предписание за подмяна в следните ситуации:

 • Наличие на дефекти по уредите за отчитане на вода;
 • Изминал е повече 10 години срок на експлоатация на измервателното устройство;
 • Издава се предписание за подмяна на старите уреди с нови, които са с дистанционно отчитани като основната цел е да се намалят разходите и неудобствата, които се причиняват на домакинства по време на отчитащия период;
 • Установяване на неточно отчитане, което се отразява на сметките на абонатите.

За да е коректно и сигурно, а услугата да е качествена то е определящо да се вземат под внимание всички онези фактори, които имат отношение към осигуряването на по-добри условия за отчитане на разходваното количество вода.

Какво е важно да знаете за лицензираните фирми?

водомери

По отношение на това да се гарантира прецизност и коректни сметки, които да плащате на доставчика е необходимо да знаете, че когато са търси ефективност и сигурност по отношение на работата на водомерите то важно е кой и как ще извърши инсталирането на водомера. Съществено условие за това да можете да изберете даден екип за подмяна на водомерите е наличието на лиценз.

Когато поверите изпълнението на смяната на водомера на фирма, която разполага с лиценз за извършване на такива ремонтни работи това на практика идва да покаже, че разполагате с много по-ефективно и сигурно решение що се отнася до:

 • Качество на услугата;
 • Спазване на процедурата за извършване на дейността;
 • Спестявате си време;
 • Не се налага да се ангажирате с излишни занимания, които да ви отнемат време за узаконяване на водомера.

Накратко по този начин си гарантирате много повече удобство и комфорт при извършване на процедурата без да има нужда от това да се ангажирате с нещо повече от едно телефонно позвъняване.

Стъпки

За да имате представа относно това какво предстои да бъде извършено при посещението на специалистите в имота ви ще споделим основните стъпки, през които преминава процедурата по смяна на водомер от лицензирани фирми. Със сигурност това ще бъде полезно за да сте информирани какво предстои при посещение на водопроводчика в имота ви.

Стъпките, по които се извършва процедурата са:

 • Спиране на водоподаването в обекта;
 • Демонтиране на измервателното устройство;
 • Монтиране на нов уред;
 • Издаване на протоколи за показания и пломби, които имат отношение към узаконяването на измервателното устройство.

Имате предвид също така, че всеки лицензиран водопроводчик или фирма издават гаранции за качество на уреда 3 години както и 10 години като срок на експлоатация.

Top