Вие сте тук
Начало > Полезни Новини > Откриване на течове без къртене – как е възможно това…

Откриване на течове без къртене – как е възможно това…

вик ремонт

Хубавото на новите технологии е това, че са насочени към пестене на време както и намаляването на щетите по имота, особено в случаите, когато се налага да бъде направен ремонт на елементи, до които достъпа е ограничен. Днес ще ви разкажем как точно иновациите успяват да улеснят работата на водопроводчиците, които наемате за откриване и отстраняване на скрити течове. Доста интересно е това, че преди години основните способи за търсенето на авариите зад стените се случваше с кирка и чук, което сами можете да предположите какви проблеми и материални щети може да нанесе на вашия имот. И тъй като вече сме в 21 век е естествено да потърсим новатори, които биха ни сместили мръсотията и разходите, а резултата ще бъде максимално бърз и ефективен.

Три сигнала за появата на теч (скрит)

Течовете могат да бъдат явни и скрити. Тези, които се виждат и водопроводчиците имат лесен и пряк достъп до тях са така наречените явни течове. С тях е лесно, защото усилията по отстраняването им моментално се насочват към съответната авария. Не толкова елементарно обаче изглеждат нещата със скритите течове. Обикновено те си „работят“ необезпокоявано и едва, когато сметките за вода станат безумно високи домакинствата се усещат, че нещо не е наред. Изключително важно е да се открият максимално бързо, тъй като отлагането на ремонтните дейности ще доведе до сериозни проблеми както с електрическата инсталация така и с конструкцията на сградата.

На какво да обърнете внимание и които са трите сигнала, които биха ви насочили към вероятността в дома ви да има скрит теч? Ето на какво да обърнете внимание:

  • Повишаване на сметките за вода

Ако едно домакинство средно потребява около 10-12 кубика вода то всяка цифра над тази е симптом, че има проблем. Ако получите сметка, която да бъде 25-30 кубика то това вече е сериозен сигнал, че е време да потърсите професионална помощ;

  • Поява на петна но стени, под и тавани

Пътя на водопроводната инсталация в едно жилище може да минава както зад стените, така по пода или тавана в зависимост от проектирането на сградата. При положение, че забележите подобни влажни петна то това вече е явен сигнал, че има проблем и отново се нуждаете от намесата на водопроводчик, който да проведе откриване на течове без къртене;

  • Висока влажност в мокри помещения

Когато не се вентилира баня или тоалетна е нормално нивото на влажност тук да бъде по-високо. Но появата на конденз по плочките, мухъл и плесен са сериозен симптом, който показва, че зад тях има нещо, което да предизвиква тази поява.

Това са основните симптоми, които водят до решението за наемане на специалисти, които прилагат новаторски методи да откриване на течове без къртене. Следва да разберете и какъв вид техника се използва за диагностика и анализ на водопроводния проблем.

Методи за откриване на течове без къртене

Ще ви запознаем с така наречената апаратна диагностика. Това е един от модерните начини, които съвременните водопроводчици прилагат за да откриват възникнали аварии на места, които са труднодостъпни и не се виждат с просто око. Надеждни, коректни и улесняващи процеса на откриване и провеждане на ремонтните действия са тези апарати и това ги прави толкова разпространени в бранша.

водопроводчик

С цел да се сведе до минимум етапа на къртене и нанасянето на щети по имота ви както и максимално бързо да се установи мястото на аварията ВиК специалистите днес използват:

  • Термокамери

Удобни, компактни и изключително прецизни устройства, с които се установява къде е точната локация на теча;

  • Ендоскопи

Мини камери, които се прокарват през водопроводната тръба, а на екрана на лаптоп или мобилен телефон водопроводчика вижда къде именно има засегнат участък;

  • Ултразвук

Прилага се този метод без къртене с цел да се установи на база звукови вълни къде точно има проблем. този метод изиска повече опит от страна на екипа, който го прилага.

Това са трите вида апаратна диагностика, които се използват с цел запазване целостта имота, без къртене и без разрушения се открива местоположението на скрития теч.

Top