Вие сте тук
Начало > Съвети за Родители > Има ли причини да потърсим нови покривки за трапезната маса?

Има ли причини да потърсим нови покривки за трапезната маса?

покривка

Съвременните хора се отличават с това, че се опитват да опростят нещата и да си създадат максимален комфорт, като ползват само абсолютно необходимите вещи. Това може и да е добре в някои области от живота, но когато говорим за подредба на трапезната маса трябва да отбележим, че използването на подходящите аксесоари ще я направи по-красива и приятна. Ако разгледате колко разнообразни покривки за правоъгълна маса се предлагат онлайн в сайта на MOVI.BG ще останете приятно изненадани.

Производителите и търговците са наясно, че това е артикул, който никога няма да излезе от мода и винаги ще е предпочитан от добрите домакини. Изделията, от които може да избирате, са невероятно красиви и добре изработени. Това ще ви позволи да ги поддържате лесно и да ги използвате с удоволствие дълго време.

Защо покривката е заемала централно място в бита на българина?

Покривалото, което се използва за правоъгълната маса, винаги е заемало важно място в традициите при оформяне на интериора. Има много народни обичаи и вярвания, свързани именно с покривката, затова и тя продължава да се използва активно и до днес. Все по-малко са хората, които се хранят само върху подложки и рискуват да повредят плота на скъпата си мебел и да усетят една специфична празнота. Преди време българите задължително са използвали красиви и качествени покривки, тъй като са смятали, че:

декорирана маса
  • употребата им ще донесе благополучие и пари – съществува вярване, при което маса без покривка, ще донесе безпаричие на обитателите на дома. Това е причината да изберете красив правоъгълен модел, който да допълни уютната обстановка в трапезарията;
  • уважение към храната – всяко хранене се превръща в един малък ритуал, при който отдавате нужното уважение към изобилието и храната която се поднася. Това е причината да използвате подходящо покривало за маса, което ще обособи перфектно къта за сервиране на ястията;
  • била е желан подарък от близък човек – смятало се е, че подобен аксесоар може да ви бъде подарен само от много близък човек или роднина. Понеже покривката е символ на финансово благополучие и семейно щастие, е добре винаги да използвате подаръка.

Разбирате колко важно място има стилният текстилен аксесоар за семейството. Използването на подходяща правоъгълна покривка ще направи семейната вечеря много по-приятна и уютна. Освен това стаята ще изглежда още красиво, естетично и визуално завършена.

Как да изберем красива покривка за правоъгълната маса?

За да изберете подходящ модел първо трябва да се съобразите с личните си предпочитания, но да не пропускате и етикетът, който обикновено се следва. Нейното присъствие ще направя ежедневието, важните семейни празници и други поводи по- значими. Оказва сериозно въздействие и върху настроението на хората около трапезата, затова отделете повече внимание преди покупката. Според специалистите от магазин MOVI.BG, когато търсите нова правоъгълна покривка за маса следете за:

  • най-важен е размерът на основната мебел – за да стои покривалото красиво, трябва да е с подходящ размер, за да пада от всички страни на масата. Смята се, че за ежедневен модел е допустимо между 15 и 20 см, докато при официалните поводи дължината може да стигне и до 60 см. В първия случай дължината няма да пречи на хората, които сядат около масата и използват зоната ежедневно. Щом поводът е специален, е възможно да изтърпите лек дискомфорт;
  • формата – текстилното изделие трябва да следва плота на масата и по това правило се избира най-често. Голяма част от хората използват правоъгълни маси, за които и аксесоарът трябва да бъде в правоъгълна форма. Същото важи за квадратните и закръглите мебели;
  • материята от която е направена – моделите днес са изключително многообразни, но при покупката трябва да се съобразите при какъв повод ще използвате правоъгълната покривка. Ако я постилате всеки ден ви съветваме да вземете артикул направен от полиестер, памук или винил. За официално събитие специалистите предлагат лен, сатен или жакард.

Не пропускайте да съобразите дизайна и цветовете на покривалото с обстановката в помещението и със съдовете, които ще разположите. Ако сервирате в шарени чинии, е най-добре десенът за правоъгълната маса да бъде едноцветен.

С какви модели е задължително да се снабдим?

Няма как да не изберете повече от един аксесоар за правоъгълната маса, тъй като трябва да имате достатъчно варианти за подмяна и за различни поводи. Инвестирайте в качествено изработени аксесоари, които са направени от устойчиви материи и ще ви позволят да се грижите лесно за хигиената.

Хората предпочитат луксозните и качествени покривки от лен и памук, но в ежедневието винаги се спират на полиестер и винил. Те са най-практични и лесни за употреба. Хубаво е, че не се мачкат и не задържат петна, почистват се лесно и се характеризират с много интересни и оригинални шарки.

Как да се грижим правилно за ценния аксесоар?

Освен че трябва да сте внимателни по време на хранене, ако все пак покривката се изцапа реагирайте веднага като изсипете сол върху мазните петна. Тя ще помогне след това да не остане леке и да се почисти по-лесно. Винаги перете според указанията на производителя и съответната материя, за да не повредите текстила и да може да го използвате още дълго време.

Ако сте изцапали по време на хранене не отлагайте прането, тъй като след това е възможно петната да не излязат така лесно. Все пак препоръката ни е да използвате в ежедневието винилови модели, които могат да бъдат забърсвани с влажна кърпа без никакъв проблем.

Top