Вие сте тук
Начало > Съвети за Родители > Как се използват лекарства при висока температура?

Как се използват лекарства при висока температура?

лекарства

Често при възникнала инфекция в организма болния вдига температура. Причината се дължи на това, че тялото се опитва да елиминира причинителя и се бори срещу заболяването. Затова, когато се касае за повишаване на температурата, която е в диапазон до 37,5-38 ° лекарите говорят за така наречената лечебна и полезна температура. Но в практиката освен такава, която се опитва да пребори вирусната или бактериалната инфекция има и симптоматика, която води до прекалено високо ниво, което се оказва рисково за живота и здравето на пациента. Тук вече идва момента за използване на лекарства за температура – https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-bolka/lekarstva-za-temperatura, благодарение на които се овладяват високите стойности, които могат да причинят гърч и дори летален край.

Как да разберете, че е време да използвате лекарства?

Независимо от това дали става въпрос за възрастен или дете имайте предвид, че е важно да следите стойностите на температурата. Ако се задържа до лечебните и не надвишава 38 градуса не бързайте да давате температуропонижващи лекарства. Проблемът може да се реши с прием на повече течности, спокойна среда и често проветряване на помещението.

Не бива да изпадате в паника при леко повишена температура и да бързате да прилагате медикаментозно лечение. Важно е да споделим, че причините да се предприемат някои действия, които изискват неизбежно прилагане на лекарства могат да бъдат провокирани от:

 • Поддържане на повече от три дни на температурата;
 • Повишаване;
 • Видимо влошаване на състоянието на пациента;
 • Отпадналост;
 • Дехидратация и други.

Разбираемо е да се тревожите и да сте склонни да прибегнете към използването на лекарства. Но преди всичко е нужно да се консултирате с лекар и освен това да вземете предвид възрастта на пациента, продължителност на поддържане на температурата както и моментно състояние.

Бабини рецепти за сваляне на температурата

Дори специалисти и лични лекари не съветва веднага да посягате към лекарствата. Съществуват добре работещи, безобидни и ефективни начини за овладяване на високата температура. Сред тях се нареждат:

 • Чай от джоджен;
 • Налагане на оцетени компреси в зоната подмишниците;
 • Гладен душ, но не студен за да не простудите пациента;
 • Използване на компрес от суров белтък;
 • Прием на повече течности;
 • Намазване н ходилата с мед и други.

Ако ви се струват твърде нелепи и авангардни тези начини и предпочитате да се доверите не на народната медицина, а на утвърдената и доказала своята ангажираност към здравето на пациентите е време да се запознаете с видовете лекарства за овладяване на температурата.

Медикаменти за температура

лекарства за температура

Със сигурност сте попадали в аптеките на различни препарати, които са предназначени за сваляне на температурата. Антипиретичните лекарства са сред най-популярните, на които разчитаме за да овладеем симптомите на дадено заболяване. Използването на антипиретичните препарати дава доста ефективни и бързи резултати. Общата отпадналост, слабост, главоболие са част от причините да прибегнете към употреба на лекарство.

Основните лекарства, които биват използвани и с сдържат във всяка домашна аптечка са:

 • Парацетамол;
 • Ацетилсалицилова киселина, известна като  аспирин;
 • Ибупрофен.

Всеки препарат е необходимо да се приема с повишено внимание. Имайте предвид например, че е определящо да не се използва аспирин при лица под 12 годишна възраст заради риск от развитие на синдром на Рей, който е свързан с развитието на оток на черния дроб и увреждания на мозъчния ствол.

Дозировка

Що се отнася до дозирането на препаратите, които са свързани с лечение на температура преди всичко е необходимо да спазите назначената от лекаря дозировка. Тя не бива да бъде по собствена самоинициатива и в количества, които могат да въздействат неблагоприятно на здравето ви.

Препоръчва се приема да се извършва след хранене и да не се надвишава препоръчителната доза съобразно възраст и тегло на пациента. В случай на не повлияване или съвсем слабо понижение е необходимо да потърсите спешна лекарска помощ.

Top