Вие сте тук
Начало > Интериор за Деца > Как да изберем детски матрак?

Как да изберем детски матрак?

През първите няколко месеца от живота си, бебенцата прекарват почти цялото си време в сън. Дори и след това да не спи толкова много, то изкарва голяма част от времето си в детската кошара. За да расте здраво и щастливо, детето трябва да се чувства комфортно, затова е много важно да се спрете на правилния детски матрак.

След като решите и закупите леглото за вашето дете – дали да е кошара или тип люлка, следващата важна стъпка е да решите какъв ще е матрака. Те трябва да са по-твърди от версиите за възрастни, за да запазят бебето ви в безопасност и да поддържат в правилна позиция растящите им кости. Ето няколко фактора, за които трябва да внимавате, когато купувате детски матрак.

  • Материали и твърдост на детския матрак

Детския матрак трябва да е по-твърд, за да може да остане плосък, без да се огъва, особено когато мъничето се обръща и спи по корем. Най-разпространените модели са тези от полиуретанова пяна. Те са чудесен избор, защото са леки и издръжливи. При избор на матрак с пяна, трябва да се уверите, че е устойчив и възвръща формата си колкото може по-бързо. Пяната трябва да е с висока плътност, което го прави и по-твърд. Много производители добавят към пяната и кокосова вложка от едната страна. Така матракът придобива две страни с различно усещане. Докато е по-малко може да се използва от страната с кокоса, където ще е по-твърдо, а като поотрасне може да го обърнете и от другата страна. На пазара се предлагат и детски матраци с пружини. При тях трябва да се гледа също твърдостта, като тя се определя от броя на пружините и дебелината на намотката. Над тях обикновено има слой пяна, за да не се усещат толкова самите пружини.

  • Размер на детския матрак

Повечето детски креватчета, които се намират на пазара са със страндартни размери, подходящи за матраци с размер 60/120 или 70/140. По-рядко срещани са 65/135 или 70/130. Матракът трябва да прилепва плътно към рамката на леглото, като допустимото разстояние между тях трябва да е не повече от два пръста.

  • Хигиена на матрака

За да не се предизвика поява на бактерии или акари е добре да се пази добра хигиена на детското матраче. Хубаво е то да разполага с калъф с цип, който да се пере. Задължителен аксесоар е също така непромокаемия протектор. Той освен, че ще предпази матрака от зацапване, течности и влага, ще спре появата на акари и бактерии. Добре е да оставяте матрачето без спално бельо за няколко часа, докато сте на разходка примерно, за да може да се проветри добре.

Това са нещата, за които трябва да се оглеждате при закупуването на детски матрак. Уверете се, че сте избрали точния модел, защото това е от изключителна важност за растежа и здравето на вашето дете. В web магазин за матраци и обзавеждане на спалня Intershop.bg може да откриете изобилие от детски матраци на различни и доказали се производители.

Top