Вие сте тук
Начало > Съвети за Родители > Тестове за наркотици – какво трябва да знаете за тях?

Тестове за наркотици – какво трябва да знаете за тях?

тест

Злоупотребата с наркотични вещества е бреме на съвремието. Жалко е, че деца в много ранна възраст стават подвластни на зависимостта и това оказва влияние върху тяхното бъдеще, здраве и социални контакти. Много родители са изправени пред ужаса да се опитат да помогнат на децата си навреме и за да са сигурни, че имат основание за притеснение прибягват до използването на домашни тестове за наркотици. Но до колко точни са подобни скрининги и не е ли по-добре да се направи кръвен тест? Както при тези за бременност и за наркотици са насочени към улавянето на наличието на вещества в урината, които се смитат за забранени субстанции. Има значение какъв ще изберете и колко време след използването на забранените вещества се извършва проверката.

Предназначение

Изследванията, които се правят под формата на бърз скрининг за наркотици стават все по-масови. Тяхното предназначение е свързано с установяването дали дадено лице е под въздействието на забранени вещества. Освен като един от основните контролни процедури, които се прилагат на шофьорите все по-често работодатели въвеждат тази практика при назначаване на кадри както през определен период от време да се извършват такива проверки.

Категориите лица, които обикновено биват подлагани на бързи тестове за наркотици са:

  • Лишени от свобода, които са затворени в затвори или друг тип центрове за реабилитация;
  • При назначаване на работа;
  • При деца, настанени в центрове от семеен тип;
  • При криминално проявени, задържани на местопрестъпление;
  • Контрол на собствените ви деца;
  • При контрол на органите за движение по пътищата и други.

Поводът за извършването на такива тестове е свързан с евентуални съмнения, промяна в поведението и необходимост от потвърждение, че лицето може да е приело забранени вещества. Не винаги уринарните са коректни предвид, че често улавят и лекарства, които тествания е приел. Затова се препоръчва извършването на кръвен тест, който е значително по-прецизен и може да установи дори вида на използвания наркотик.

Защо наричат уринарните ориентировъчни?

тестове за наркотици

Характерно за наркотичните вещества е, че представляват химични субстанции. За да бъдат уловени се прилагат бързи тестове, които установяват дали лицето през последните 80 часа е използвало такива забранени продукти. На практика се касае са предварителен анализ, който на практика няма доказателствен характер. Самия принцип на теста е свързан с разпознаването на структурата на молекулата на наркотичното вещество.

За разлика от тези за бременност, при които положителния резултат се отчита с втора оцветена ивица то тук при наркотичните при положителен тест такава липсва, а при отрицателен е налице.

Имайте предвид, че използван след 15 минути може да промени показанията. Затова като вярно се приема показанието, което е отчетено непосредствено след направата на скрининга. Да, касае се за ориентировъчни, но не и доказателствени тестов, които за потвърждение на резултата е важно да се извърши кръвен анализ на лицето.

Фалшиво положителни или отрицателни могат да бъдат подобни изследвания в случай на:

  • Прекомерно пиене на течности преди скрининга;
  • Прием на лекарства за главоболие;
  • Използване на препарати за стомашни киселини;
  • Разреждане на урината с вода или препарат.

Не бива да се правят прибързани изводи след данните от теста. Задължително е потвърждение с кръвен, при който могат да се установят и типа на приеманите наркотични вещества.

Подходящи ли са за деца?

Родители с основание се притесняват от това как тийнейджърството ще повлияе на децата им. Определено периода е доста деликатен и може да бъде свързан с попадане в неприятелска среда, която да повлияе на интереса към забранените субстанции. Навременния родителски контрол определено може да се окаже решаващ за овладяването на ситуацията.

Правилния подход от страна на родителя и склоняване към направата на анализ за наркотици би било първата стъпка за справяне с тази животозастрашаваща зависимост. Осъзнаването на необходимостта от лечение се оказва следствие от извършените анализи и бързи скрининги за установяван наличие на наркотици в урината.

Top