Вие сте тук
Начало > Съвети за Родители > Защо е толкова важно да се стерилизират бебешките шишета?

Защо е толкова важно да се стерилизират бебешките шишета?

качествен стерилизатор

С появата на новия член на семейството със сигурност вече ви връхлитат куп отговорности, притеснения и въпроси. Дали ще се справите като родител? Нахранено ли е бебето? Защо плаче? Кое не правя така както трябва, че бебето изпитва дискомфорт? Достатъчно стерилна ли е средата в жилището? За по –опитните родители тези въпроси вероятно дори са смешни и провокират усмивки, но е напълно нормално млади родители, които да пръв път се сблъскват с това невероятно преживяване да изпитат подобни страхове. Днес обаче няма да отговорим на всички въпроси, а ще разгледаме един, който е много определящ за здравословното състояние на бебето, както и това да му осигурите комфорт и спокойствие.

бебешки шишета

Както знаете кърменето е един естествен процес, при който бебето получава много важни хранителни вещества чрез майчината кърма. Днес има изключително голяма гласност на кърменето като една естествена имунозащита, което детето придобива от лактацията. Не винаги обаче желанието на майката да кърми детето си води до положителни резултати. В следствие на редица проблеми при раждането, преживян стрес и други процеси и твърде възможно майката да не може да кърми бебето си. Логично е да не оставите детето гладно, а да ползвате адаптирани млека, които са много близки по състав до майчината кърма. За да може обаче бебето да приема тази храна родителите използват шишета с биберон.  Дали обаче е достатъчно само да измиете шишетата с топла вода и натурален сапун за ад са готови те за следващото хранене? Всъщност не! Тъй като все още стомахчето на мъничето ви е неустойчиво и лесно може да се раздразни ида се провокират стомашно чревни разстройства е важно да се елиминират всякакви причинители на подобни проблеми. Стерилизирането на шишетата се извършва винаги след употреба и измиване. Един от примитивните методи за стерилизация на бебешки шишета е чрез изваряване до температура на кипене в чист съд. Всъщност вероятно и вашите родители по този начин са дезинфекцирали вашите шишета преди 30-40 години, но днес има доста по-добри и улесняващи родителите начини.

Тъй като стерилизацията е много важен процес, който се грижи за пълното елиминиране на всякакви микроорганизми, които могат да причинят колики, повръщане, разстройство е много важно като отговорен родител да не пропускате тази манипулация. Наистина е доста изморително на всеки два часа да приготвяте млякото в шишето, след това да го измивате, да извършвате стерилизация и така цикъла продължава до безкрай, то наистина има доста полезни съвети, които не бива да пренебрегвате. Първия е да си купите повечнко на брой шишета. Така няма да се налага вечер в просъница да миете и стерилизирате шишета и биберони за да имате стерилни за храната на бебето. Не правете грешката да купувате голям метален съд, в който да извършвате стерилизация чрез завиране. Просто си вземете стерилизатор, който не само, че не е скъп, но и ще ви спести страшно много време. така винаги ще имате стерилни шишета и стомахчето на бебето ще бъде спокойно  защитено.

По препоръки на педиатрите е задължително шишетата на бебето, независимо дали се използват за мляко или вода, да се стерилизират поне до шест месечната му възраст. След започване на захранването с по-твърди храни вече стомахчето започва да привиква с новостите и вече раздразненията са много по-рядко срещани. Именно за тези важни първи шест месеца от живота на вашето бебе е препоръчително да се погрижите подобаващо. Идеята е не да купувате безсмислени скъпи електрически пособия, а в зависимост от вашите нужди и финансова възможност да направите правилния избор. а един качествен стерилизатор е необходимост, който не само ще се погрижи за това бебето винаги да има стерилни шишета, от които да бъде хранено, но също така ще се погрижи и за вашия комфорт и удобство. Процеса е от изключителна важност и ако не искате да си навлечете проблеми с храносмилането на бебето задължително в арсенала от удобства и практични принадлежности включете и стерилизатор. Вариантите, които се предлагат на пазара никак не са малко. Многообразието е определящо за това да получите наистина една невероятна възможност да спестите време, да доставите на бебето спокойствие, комфорт.

стерилизация на шишета

Преимуществата на един добър стерилизиращ шишета биберони уред е в това, че процеса на дезинфекция се извършва изключително бързо. На практика ако разчитате на изваряването то определено ще изразходите доста електрическа енергия докато водата заври до 100 градуса. Със стерилизатора обаче само след няколко минути всички нужни пособия за хранене на бебето ви ще бъдат в готовност. Така, че сами можете да си направите правилна равносметка дали да инвестирате в качествен уред или да продължите стерилизацията с досадното изваряване. На пазара се предлагат също така и таблетки, които се разтварят в определено количество вода и по този начин се извършва ефективна стерилизация на съдове за хранене, шишета , биберони  и други. Недостатъка им обаче е в това, че всяка една таблетка е за еднократна употреба и след ползване разтвора се изхвърля. Освен това, че е доста нерентабилно  скъпо използването на таблетки изисква и време. Препоръчително е да се изчака така нареченото накисване поне 2-3 часа за да се гарантира, че съдовете, които сте поставили в съда са напълно е ефективно стерилизирани. Ето, че отново се уверихте, че в това, че наистина най-добрата дезинфекция се извършва бързо и лесно с правилния стерилизатор.

След като вече се убедихте колко важно е да се извършва стерилизация на шишетата на вашето бебе винаги след тяхната употреба то ето, че вече можете да обмените своя опит и с други млади родители. Не е трудно човек да с прави и с това невероятно предизвикателство, което му поднася живота. Важно е да знае точно от какво има нужда за да улесни действията си и освен това да осигури правилна грижа на своето мъниче. Не подценявайте теза на пръв поглед не толкова важни инвестиции и ако сте от майките, които не могат да осигурят хранене чрез естествено кърмене то ето, че има и начин да улесните измиването и дезинфекцията на шишетата с качествени стерилизатори, които ще спестят време и ще погрижат за спокойните ви дни и нощи.

Top