Вие сте тук
Начало > Съвети за Родители > Безлихвени кредити: Какво още е характерно за този тип кредити?

Безлихвени кредити: Какво още е характерно за този тип кредити?

Освен фиксираната лихва от 0 %, тегленето на кредити от този тип обикновено става без плащането на каквито и да било такси и комисионни, в сравнение с потребителските кредити от банки, които редовно са придружени от различни такси – за разглеждане на документите, за кандидатстване, за теглене, за погасяване по-рано и прочие.

Кредиторите предлагат заем без лихва само за клиенти, които теглят първи кредит от фирмата. Това означава, че ако искате да продължите със същия кредитор, най-вероятно вече няма да можете да теглите заем без лихва. В такъв случай имате вариант да се обърнете към друга кредитна компания и да проверите дали тя не предлага безлихвен бърз кредит до заплата. При различните фирми минималната сума може да е различна. Например на някои места тя може да е от 100 до 1000 лв., а на други – от 50 до 2000 лв.

Минимални изисквания за кандидатстване

При кандидатстване за кредит до заплата е необходимо единствено  да имате валидна лична карта, подходяща кредитна история и сигурни доходи, за да успеете да изплатите задълженията към кредитора в срок.

Условия за връщане

Тъй като този тип заеми се характеризират с отпускане на сравнително малки суми и периодът за погасяването им, на който са склонни кредиторите, е по-кратък. Най-често той е точно 1 месец след отпускането на сумата. Така че имайте предвид, че при кандидатстване за безлихвен кредит си осигурявате сума, която трябва да върнете непосредствено след получаване на следваща заплата.

Избор на кредитор

Изборът на правилния кредитор е ключова стъпка при кандидатстване за безлихвен кредит до заплата. Преди да изберете кредитор, проучете пазара и сравнете офертите на различните финансови институции.

Внимателно прегледайте условията на договора, за да избегнете неприятни изненади при връщането на заема.

Процесът на кандидатстване обикновено включва попълване на онлайн формуляр и предоставяне на необходимата документация. Бъдете отговорни и спазвайте условията  на кредитора.

За какво трябва да внимавате, когато вземате безлихвен кредит

Вземането на безлихвен заем е добра възможност да получите бърз достъп до пари без допълнителни разходи, но има някои важни неща, които трябва да имате предвид:

Има фиксиран гратисен период в рамките на който трябва да върнете кредита. Ако не успеете да се издължите в безлихвения период, ще платите лихва върху сумата.

Възможно е някои кредитори да начисляват допълнителни такси за обработка, за късно плащане и др. Уверете се, че сте прочели и разбрали всички условия и разходи, преди да вземете безлихвен кредит.

Преди да вземете безлихвен кредит, трябва да имате ясен план как ще върнете парите. Това може да включва създаване на бюджет, намаляване на ненужни разходи или търсене на допълнителни източници на доходи.

Въпреки че първи безлихвен кредит може да бъда полезен в много ситуации, е важно да се помни, че те трябва да се използва отговорно. Трябва да бъдете сигурни, че можете да върнете кредита в рамките на безлихвения период, за да избегнете разходи и потенциално неблагоприятно въздействие върху вашата кредитна история. Ако просрочите уговорения срок и не погасите кредита, промоцията отпада и вие ще трябва да платите лихва за целият период на заема. Полезен съвет е никога да не вземате повече пари, отколкото са ви нужни, управлявайте правилно финансите си и спазвайте условията и сроковете за връщане на заема.

Top