Вие сте тук
Начало > Съвети за Родители > Как да успокоим малкото дете преди посещение на зъболекар

Как да успокоим малкото дете преди посещение на зъболекар

Децата не винаги разбират кога и защо се налага да посещават различни кабинети. Както обичайните лекарски прегледи и консултации, така и ходенето на зъболекар е стресиращо, но задължително. Ако погледнем обективно, на никой не му е любимо занимание.

Как да успеем да предотвратим натрупването на негативни емоции и страх у малкото дете?

Подготовка за посещение при зъболекар

Много е важно да се съобразявате с негативните изказвания пред него. Дори да е малко, то интуитивно ще схване, че и на мама не й е приятно, какво остава за страх. Трябва да е подготвено психически, че това е обикновено посещение в един много забавен кабинет, където ще разгледа причудливите машини.

Обяснете му всичко под формата на забавна приказка. Уверете се, че първото му посещение няма да е съпроводено с никаква болка, дори и да се налага да се върнете за отстраняване на даден проблем.

Нека не асоциира ходенето на зъболекар с каквото й да е неприятно преживяване. След прегледа организирайте нещо различно и забавно. Когато оставите положителна емоция у детето, която да свързва със зъболекарския кабинет, следващия път е малко вероятно да получите негативна реакция.

Малчуганите не обичат да посещават хората с бели престилки. Обстановката и стерилната миризма в заведенията от този тип се свързват с неприятни усещания и манипулации.

Повечето специалисти, които имат контакт с деца, са наясно със значението на оформлението на кабинета. Забавните цветове и играчки са в състояние да отвлекат вниманието на детето от основната причина за посещението. Лакомствата след това също играят своята роля. Вие като родители добре знаете кое може да примами вашето дете. Осигурете му го и спрете в зародиш всяка истерична проява.

Приучаване на хигиена

Това е много важна стъпка в опазване оралното здраве на мъника. Научете го от ранна детска възраст как да се грижи за хигиената на зъбите. Важно е да знае как влияят различните храни на възникващите здравословни проблеми. Не го плашете с болка и лекари.

Деликатно и нагледно обяснете съпровождащите последици от прекомерната консумация на сладкиши и бонбони. Подчертавайте ежедневно важността на редовното миене на зъбките. Нека това се случва продължително и качествено.

Когато навиците са създадени навреме, те трудно се пренебрегват впоследствие. Дори и да се налага малко повече упорство от ваша страна, усилието си струва. Това може да е основополагащо за по-нататъшното здраве на зъбите на вашето дете.

Правилният зъболекар – доктор Софиен Риахи – 9 кратен носител на престижната стоматологична награда „Усмивка на годината”, ще накара вашето дете само да настоява за посещения при зъболекаря…

Top