Вие сте тук
Начало > Полезни Новини > Подмяната на водомери – полезна информация за домакинствата

Подмяната на водомери – полезна информация за домакинствата

водомери

Няма домакинство, което да не разполага с водомер. Още при строителството на сградите се залагат уреди за отчитане на вода, а самия им монтаж и узаконяване влиза в сила след като се сключи договор със съответното дружество доставчик. Ангажимента е на строителя да извърши монтаж на водомери, а на новодомците да открият партида, п която да се изплаща съответната сума консумирано количество вода. Освен за нови жилища се налага и подмяна на устройствата в следствие на това, че те се амортизират и дефект може да се окаже причина за това да плащате твърде високи сметки за вода. Водомерите са изключително важни измервателни уреди и тяхната роля е да работят прецизно, ефективно и коректно, а при потенциална авария и нередност с отчитането е приоритетно да се свържете с ВиК дружеството доставчик за съдействие и навременни действия по подмяната му.

Смяна на водомер – насоки

Всяко едно дружество доставчик на вода по район си има правила за извършване на демонтажни и монтажни работи, които касаят  подмяната на водомера. Като един от най-големите райони днес ще дадем пример с това как домакинствата извършват такива ремонтни дейности в жилищата си в София. Всъщност не самите стопани следва да подменят водомера си, а както вече споменахме е важно да информират Софийска вода АД за възникналата авария.

София е огромен район и е немислимо от дружеството доставчик да реагират на всеки един възникнал проблем. Именно поради това е от значение да се запознаете с основните стъпки, които е важно да предприемете, когато водомера е спрял своята работа или пък отчита нереално високо потребление.  За да бъде сменен навреме водомер София от дружеството препоръчват да се възползвате от услугите на лицензирани фирми. Наричат ги лицензирани не случайно. Това са оторизирани ВиК фирми, които предлагат услугата смяна на водомер. А причината и вие да изберете някоя от списъка на Софийска вода АД е в това, че:

  • Пестите време;
  • Получавате адекватна навременна намеса;
  • Предоставя се право на избор измежду няколко варианта за нов отчитат уред;
  • Водопроводчиците в максимално кратък срок извършват подмяната;
  • Освен демонтаж и монтаж на нов водомер клиентите получават и узаконяване на новия отчитащ уред.

Доста удобно е да се наеме лицензирана фирма от София за подмяната на стария водомер, тъй като действително времето, за което се извършва самата работа трае буквално не повече от 30 минути, а освен това таксата е фиксирана и едва ли ще разклати семейния ви бюджет.

Какво е нужно да знаете

Ясно е, че прехвърления ангажимент върху лицензираните водопроводчици от София цели да си спестите време и пари. Но е редно преди да се предприемат каквито  и да било действия от ваша страна да бъдете наясно за това какво предстои и кои са основните стъпки, които ще извърши водопроводчика.

Когато избирате лицензирана фирма вие на първо място възлагате на компетентно лице провеждането на демонтажни и монтажни действия. Специалистите, които разполагат с лиценз за ВиК смяна и монтаж имат нужните познания и квалификация по отношение на самия измервателен уред. Освен това не просто физическа смяна е налице, а също така и документално оформление, с което си спестявате редица главоболия. А самите етапи изглеждат в следната поредност:

  • Извършване на оглед  и записване на час за ремонт;
  • Провеждане на демонтажни и монтажни работи;
  • Изготвяне на приемо-предавателни протоколи, в които се описват конкретните действия и се описват показанията на стария водомер както и причините за неговата смяна, номер на пломба и номер на устройство;
  • При монтирането на нов водомер също се изготвя протокол, на чиято база се начисляват новите потребителски сметки.

Ролята на лицензираната фирма е да ви спести време, да отпаднат административни ангажименти по узаконяване на новото устройство както и да бъдете бързо и коректно обслужени без кой знае какви разходи. Ако търсите добър екип с познания и лиценз за територията на София вашето решение се нарича Хидро Старт.

Top