Вие сте тук
Начало > Полезни Новини > Поялници – приложение и правилен избор

Поялници – приложение и правилен избор

поялник пистолет

Не сте се и съмнявали, че ръчните инструменти и машини, които се използват в една работилница са доста многообразни. Днес ще ви разкажем малко повече за поялниците, тъй като те са средство, с което се борави както в редица професионални области така и в дома. Поялника служи за запояване. С негова помощ се свързват два метални предмета като идеята е да се осигури здрава връзка, известна сред ползвателите а такива уреди като спойка. С помощта на тези устройства се гарантира устойчиво спояване на елементите. Много от операторите, които ежедневно използват поялници определят покупката като сериозна стъпка, тъй като в зависимост типа професия и вида на детайлите, които ще бъдат съединявани има съществено значение какъв ще бъде вида на електрическия ръчен инструмент. В днешната публикация ще ви представим кратки насоки, чиято цел е да ви помогнем да разберете кой поялник би бил идеален за вашите хоби или професионални занимания.

Малко информация относно поялниците

Кой е подходящия поялник за мен – въпрос, който потенциалния купувач на този инструмент си задава преди да предприеме основната стъпка за инвестиране в подобен уред. На първо място е важно да се уточни това, че поялниците могат да бъдат:

Поялник
  • В зависимост от предназначението си – за любителски хоби занимания или за професионални нужди;
  • Тип писалка или тип пистолет;
  • Избор на мощност в зависимост от натоварването.

Това са главните неща, които е необходимо да си изясните преди да предприемете каквито и да било действия относно покупката на поялник.

Що се отнася до приложението на тези уреди ще ви запознаем с някои основни направления и професии, в които поялниците реално се ползват ежедневно:

  • Ремонти на електроуреди като тук операторите ползват инструмента за запояване на жици, прекъснати връзки, ремонт на релета и всякакви други елементи;
  • Часовникарство – тук са приложими поялниците тип писалки, тъй като те са много фини и могат да осигурят идеалната спойка, която е необходима за поправката на един часовник;
  • За запояване на всякакви дребни или едри електронни компоненти при изработка на електроуреди или системи.

С две думи навсякъде, където се борави с кабели има крещяща необходимост от прилагането на поялници, които да могат да гарантират здраво и стабилно спояване на елементите за тяхната работа и функциониране.

Показатели, които е важно да се вземат под внимание при избор на поялници

Покупката на поялник изисква малко предварително събрана информация относно предлаганите на пазара видове. А това се отнася не само до самия външен вид на уреда т.е. дали да бъде писалка или тип пистолет, а и спрямо някои технически особености, които реално имат отношение към ефективността му на приложение. А вариантите определено не са малко:

  • Поялник с нагорещен въздух

Приложим е при съединяване на пластмасови и ПВЦ ватериали;

  • Газов поялник;
  • Поялник с горелка и други видове, които намират друго приложен извън това на електрониката и спояването на кабели.

Освен това уточнение имайте предвид, че всеки вид поялник има различна работна температура, което означава, че с него могат да се третират различни видове материали. Така например имайте предвид, че при кабелните поялници препоръчителната температура за работа е между 180°C и 230°C, а за такива, които са предназначени за друг вид повърхности и структурни материи температурата на загряване е по-ниска. За запояване на по-сериозни метали на пазара се предлагат поялници с възможност за нагряване до 350°C. За да можете да боравите прецизно  и безопасно съвременните поялници разполагат с термостат, който не им позволява да прегряват.

Следващата стъпка, която би ви отвела до правилния запояващ уред е неговата мощност. А мощността бихте могли да определите от натоварването, на което ще бъде подлаган уреда.  Богата гама от модели, видове и добри оферти за поялници имате възможността да откриете в онлайн каталога на Ташев Галвинг.

Top