Вие сте тук
Начало > Полезни Новини > Как се става пчелар?

Как се става пчелар?

пчелар

Отглеждането на пчелни семейства се оказва доста доходоносен бизнес у нас. Когато предстои да се реализирате в сферата е необходимо да подчертаем, че наистина има редица неща, които предварително трябва да са ви ясни преди изобщо да предприемете покупка на оборудване, подходящо място за разположение на кошерите както и техника. Опитните производители на мед съветват да не бързате да посещавате магазин за пчеларски продукти преди изобщо да сте разбрали дали не сте алергични към ужилвания. Независимо, че в търговската мрежа се предлагат разнообразни продукти за защита при отглеждането на пчелните семейства не е препоръчително да се захващате с тази професия, ако има риск за здравето ви.

Основен набор от консумативи

В случай, че нямате установени алергии от ужилвания, при които да настъпят рискови ситуации, които са свързани с подуване, загуба на съзнание или други странични ефекти то спокойно можете да стартирате с основното оборудване, което е нужно за вашата бъдеща дейност. Отглеждането на пчели е процес на себеотдаване, което е показателно, че имате нужда от висококачествено оборудване, което да подпомогне процеса.

Особено важни за провеждането на дейността са:

 • Пчелен костюм. Сигурно сте виждали по снимки такива интересни, приличащи на костюмите на космонавтите екипи, в които се обличат пчеларите. Но освен, че малко си приличат на външен вид се оказва, че нищо друго не ги свързва. Продуктите от категорията са изключително леки и прохладни. Тяхната основна роля е да предпазят тялото от ужилвания, независимо от това, че нямате проява на алергии;
 • Ръкавици. Тъй като с ръцете си ще се наложи да изваждате пчелните рамки от кошерите е необходимо да ти защитите подобаващо, така че да намалите риска от пчелното нашествие, което ще предизвикате;
 • Шапка. Също важен елемент, който има за цел да предпази главата. Изделието е изключително надеждно и осигурява добра видимост при използване.

Това е основната ви задача – да предпазите тялото си при съприкосновение с пчелните семейства, които ням да ви пощадят, ако не разполагате с нужната защитна екипировка.

Оборудване

професионален пчелар

Що се отнася до останалите необходими пособия, които ще улеснят отглеждането на пчелите и производството на мед има и други компоненти, които също влизат в графа задължителни. Тези, които се оказват необходими за вашето удобство при бъдещото ви занимание са:

 • Пушилка. Това е един много интересен инструмент, при който се генерира безопасен дим, с който се опушва кошера с оглед на това да се намали риска от ухапваниа;
 • Рамкоповдигач. Още едно практично приспособление, което непрекъснато ще използвате в работата си;
 • Кошери. Това са домовете на пчелните семейства. Тяхната основна задача е свързана с осигуряването на отлични условия за отглеждане. В магазините за пчеларски продукти ще откриете огромно разнообразие според предпочитанията ви. Те представляват кутии, които са предназначени за отглеждане на пчели и производство на всякакви продукти като мед, восък, пчелен прашец, прополис и други.

Разбира се, че всеки елемент е много важен за да можете да си осигурите ефективно и удобно оборудване за да реализирате проекта си. Не е достатъчно само желание, а са важни и основните продукти, с които да се оборудвате за да можете спокойно да извършвате тази стопанска дейност. Разбира се верни помощници в производствения процес са и всички онези уреди, които са фундаментални решения за подобряването на условията за работа и подобряване на рентабилността.

Едра техника за оптимизиране на производствения процес

Ще ви срещнем с основните изделия предлагани в магазините за пчеларски продукти, които се характеризират със съществен потенциал по отношение на всички онези фокусни точки, които са решаващи за вашето бъдещо начинание. Още от древността хората са използвали пчелните продукти като незаменим източник на здраве и енергия. За жалост те не са имали възможностите, с които разполагат съвременните пчелари и затова не успявали да извлекат максимума от това, което произвежда едно пчелно семейство.

Едрата бяла техника, която е необходима за вашия производствен цикъл е доста разнообразна, но основната, на която разчитат пчеларите са:

 • Центрофуги. Изключително важни за ефективното извличане на меда от пчелните рамки;
 • Маси за разпечатване. Незаменим помощник, който гарантира отлична хигиена и подпомага отцеждането на меда от питите;
 • Преси за восък;
 • Помпи за мед;
 • Сепаратори;
 • Восъкотопилки;
 • Декристализатори;
 • Сушилници за прашец и много други.

Разбира се, че не е задължително да разполагате с всичко изброено. Важно е да намерите своя арсенал от необходими уреди, които ще ви бъдат нужни за да си осигурите ефективност и удобство в отглеждането на пчелните семейства. Ролята им е свързана с подобряване на условията за работа както и подобряване на рентабилността. Все пак, ако желаете да бъдете добър пчелар то няма как да елиминирате потребността от използването на такива продукти, които безспорно биха се оказали необходимост при ежедневните ви дейности.

За да сте сигурни в покупката на такива пособия ви каним да се запознаете с магазините, предлагащи пчеларски продукти. Така ще анализирате асортимента и ще можете да прецените кои биха били полезни за вашата дейност.

Top