Вие сте тук
Начало > Полезни Новини > Уреди за подобряване качеството на въздуха в затворени помещения – основни препоръки при избор

Уреди за подобряване качеството на въздуха в затворени помещения – основни препоръки при избор

пречиствател на въздух

Качеството на въздуха, който дишаме е доста съмнителен. Индустриалния свят, в който живеем, замърсяването от автомобили, фини прахови частици от печките на дърва и въглища както и промишлеността със сигурност са сред основните причинители на редица респираторни и хронични болести на дихателните пътища, от които страда над 60 % от населението. Как да се погрижим за подобряването на въздуха? Можем ли да разчитаме на това, че у дома дишаме много по-благоприятен и лишен от бактерии и вируси въздух? Не по-малко вреден и опасен за здравето се оказва и въздуха в затворени помещения, което предполага и засиления интерес към пречиствателните, които днес станаха доста популярни.

Какво представляват

Ако се питате какво им е толкова специалното на въздушните пречистватели то ще отговорим накратко. Това са уреди, които се базират на иновативна технология, която улавя вредните и неуловими с просто око частици, филтрира ги и освежава въздуха в затворените помещения.  Вариантите, които се предлагат на пазара за въздушни пречистватели използват разнообразни принципи за филтриране на въздуха. Разграничават се няколко типа уреда, които залагат на доказани свойства за елиминиране на вредните бактерии, микроорганизми, фини прахови частици и други замърсители, които влияят негативно на дихателните пътища.

Сред най-разпространените и доказано ефективни модели въздушни пречистватели са:

  • Уреди, използващи ултравиолетова светлина

Те се отличават с изключително тих режим на работа. Ефективни са, тъй като унищожават вируси и бактерии в затворените, които вдишваме докато сме на работа или у дома си;

Пречиствател на въздух
  • С йонизация

Също добри варианти, които улавят микроскопичните замърсители и ги унищожават като така въздуха в помещението се прочиства;

  • Термодинамична стерилизация

Високата температура унищожава причинителите на замърсявания. Именно такава е целта на тези пречистватели, които всмукват въздуха, обработват кого термично и тогава го издухват обратно в помещенията.

Разработките на филтриращите технологии непрекъснато се подобряват. Повечето пречистватели на въздух разчитат на хепа филтър, но напоследък доста популярни станаха и филтрите, които работят на принципа на статичното електричество. Те улавят още по-миниатюрни като размер частици и се приемат като доста по-ефективни от уредите, които работят с хепа филтър.

Когато купувате пречиствател за дома, за детската стая или офиса се съобразете не само с неговия вид и типа на ползвания филтър, но и с капацитета на работа. Всеки вид уред за пречистване на въздуха разполага с определен капацитет и възможност за ефективно почистване според кубатурата на пространството, в което ще се ползва. Обърнете внимание също върху нивото на шума при работа, дизайн както и енергийна ефективност.това са уреди, които се захранват с електрическа енергия, което на практика няма как да не се отрази и на сметките ви за ток.

Top