Вие сте тук
Начало > Съвети за Родители > Възпитание без сълзи и тръшкане – възможно ли е

Възпитание без сълзи и тръшкане – възможно ли е

детска психология

За всеки родител е трудно да намери “златната среда” при отглеждането и възпитанието на своето дете. Грижите са денонощни, предизвикателствата – разнородни, а намирането на правилния подход – сложна загадка, която трябва да бъде решена. Всяка възраст се свързва с различни поведенчески проблеми, изискващи нашето внимание, търпение и решителност. Методите за тяхното елиминиране са доста като вид, като водещото в случая е да открием най-ефективните и работещите такива.

Можем ли да възпитаме детето без сълзи и тръшкане 

Основната цел за всеки родител е да вижда детето си щастливо, уважавайки неговия характер и емоционален свят. Изграждането на полезни навици без сълзи и тръшкане стои в основата на всичко, но каква е цената за постигането на точно такива резултати?

Истеричният рев и непокорството са естествени реакции, когато искаме да научим своето дете на добро поведение и да му покажем кое и правилно и кое не. Така нареченият “бебешки пубертет” настъпва около 2-годишна възраст, като той се определя и като един от най-трудните периоди, през които можем да преминем спокойно с помощта на книгите за детска психология. 

Помагат ли книгите за детска психология 

Книгите на тема детска психология са много популярни, защото в тях са описани полезни практически насоки, които биха могли да бъдат от огромна полза за съвременния родител. В тях се разглеждат различни тактики за разрешаването на даден проблем в поведението на малчугана, както и за неговото правилно отглеждане:

  • изграждането на хармонична връзка между братя и сестри – проявата на ревност е нещо абсолютно нормално, но от друга страна и чест повод за притеснение от страна на родителите на две и повече деца; 
  • лесното адаптиране в градината – един период, който е доста пъстър на емоции и наситен с вълнения за децата и техните настойници. В книгите за детска психология ще откриете съвети за по-бързата адаптация на мъника в учебното заведение;
  • описват се начините да комуникираме с наследниците си, така че да бъдем чути и разбрани – книгите за детска психология биха помогнали много в случая, като при тези на тема комуникация фокусът е върху “безболезнените” начини за формирането на градивно и ползотворно за двете страни общуване, без да се стига до крясъци, рев и противопоставяне; 
  • правилният подход при деца с дефицит на вниманието, аутизъм, хиперактивност и други тревожни състояния – в книгата за детска психология “Откъснати деца” на Робърт Мелило се разказва за това как можем да постигнем трайни резултати, без да използваме медикаменти, залагайки на алтернативни подходи.

В книгите се засягат тези и много още други теми като изграждането на приятелски взаимоотношения, навлизането в пубертета и др. Те са изключително актуални за майките и бащите, които имат интерес към детската психология, споделят от онлайн магазин Ozone.bg.

Top