Вие сте тук
Начало > Интериор за Деца > Как се избира обзавеждане за детски стаи според възрастта?

Как се избира обзавеждане за детски стаи според възрастта?

ученическо обзавеждане

Домашния интериор е материя, към която винаги подхождаме с повишено внимание. Настъпи ли момента, в който трябва да обзаведем детската стая обаче изпадаме в истински ужас. Едва когато човек стане родител осъзнава в какво изпитание се превръща живота му. Грижи, непрекъснато разположение, осигуряване дори на чисто материални неща днес се оказват сериозна причина все повече млади хора да отлагат родителството. Но пък веднъж настъпил момента човек осъзнава, че живота му вече има смисъл и всяко негово действие е оправдано. Да създадеш условия, прекрасни и доставящи спокойствие на своето дете е от първостепенно значение за родителите. Знаем ли обаче как се избират мебели съобразно възрастта на детето и какво е добре да знаем преди да се отправим към мебелните магазини? Въпросите са достатъчно сериозни за да потърсим отговори и къде ако не в Интернет пространството ще направил пълен анализ на предложенията както  и ще намерим не малко съвети от родители с по-голям стаж.

бебешка стая

Първоначалния преглед на интериорните идеи за обзавеждане на детски стаи наистина могат да ви изглеждат твърде скъпи, шарени, натруфени. Въпрос на избор е да се съсредоточи вниманието на родителите към онези мебели, които ще намерят приложение в зависимост от възрастта на детето. А това неминуемо е важна част от селекцията, която ще направите.

Още с раждането на детето родителите се стремят да направят домашната обстановка приятна, спокойна и уютна. Характерно за мебелирането на стаята на бебето е това, че в основата на обзавеждането стои бебешкото креватче, гардеробче и скрин. Безспорно това са задължителните детайли, като обаче идеята на правилния избор е не само да се съсредоточите върху тези три елемента, а те да са максимално удобни и практични не само за детето, но и неговите родители. Бебешкото обзавеждане е очарователно. То ни кара да се изпълваме с енергия, умиление и любов. Затова покупката на мебели, с които ще оформите стаята на вашето бебче са основно красиви, в нежни тонове, стабилни и отговарящи на нуждите ви. Креватчето в детската стая е съобразено с размерите на вашето мъниче. Не са малко онези модели, които имат люлеещ механизъм, който позволява на родителите да приспиват по-лесно своето дете. Гардеробчетата и скрина също не се отличават с някакви огромни размери. Тъй като става въпрос за обзавеждане на стаята на малкия човек то ето, че мебелите, които ще се ползват са синхронизирани с неговите физически характеристики.

стая за деца

Следваща фаза е порастването на детето. Логично е след третата или четвъртата годинка да помислите за смяна на мебелите в детската стая. Вашето бебе е вече дететнеце, което обича да опознава света, има си индивидуални предпочитания и подражава на любими герои. Производителите на мебели за деца са се постарали да превърнат стаята в приказка. Невероятно нежни и впечатляващи цветови комбинации, плавно затварящи се механизми и панти с успокоители. Достатъчно практични и доста атрактивни като детайли варианти се предлагат в пълен синхрон с това не само да се намери максимално удобство в помещението, но същевременно с това да се осигури и перфектната атмосфера за игри и забавления. Тъй като през този период от развитието си децата имат нужда от повече игри то мебелите в детската стая не бива да са твърде много като брой. Ако искате максимално ефективно и красиво обзавеждане то наблегнете на леглото, гардеробчето, в което ще съхранявате вещите на мъника и оставете достатъчно площ за игри. В този етап от развитието на детето си е важно да обърнете достатъчно внимание на неговата безопасност. От гледна точка на това, че са доста любопитни и проявяват завидна физическа активност дечицата се нуждаят от обзавеждане за стая, което няма да е потенциален източник н травми. Определено имайте предвид, че ако сте избрали обзавеждане с остри ръбове то можете да ползвате накрайници, с които да ги обезопасите. Има на пазара производители, които използват наистина изключително висококачествени материали и гумени лайсни, които не позволяват на детето да получи сериозни травми и наранявания.

Следващата фаза е настъпването на ученическата възраст. Виждате как за шест-седем години вече имате трети повод да смените обзавеждането в детската стая. Има родители, които са максимално предвидливи и с оформянето на помещението за своето три- четири годишно дете са склони да вземат и бюро. По този начин се предпазват от още една инвестиция, която неизбежно следва да направят. А за да се подготвя за своите уроци и ежедневни учебни занимания детето неизбежно се нуждае и от работно местенце. На бюрото обаче може не само да се пишат домашни, а овен това и да се рисува, да се занимава с настолни игри, апликиране, изрязване на фигурки и всякакви други дейности. Поради това аранжирането на стаята е допълването ѝ с бюро се оказва, че може да стане и на по-ранен етап, а не точно в ученическа възраст. В случая обаче не бива да се забравя и това, че с увеличаването на ангажиментите децата се нуждаят от допълнително място, където да прибират тетрадки, помагала и всякакви други вещи, необходими и съпровождащи училищния им процес. С аранжирането на стаята и наличието на работно местенце вече преминавате в следващата фаза.

Когато настъпи тийн възрастта следва вероятно последното трансформиране на детската стая. Неизбежно е през този период да се мине без канене на гости, организиране на купони. Ето, че типично детската стая вече е нужно да не изглежда като помещение обитавано от почитател на анимационните герои, а като типична стая на вече пораснал човек, който навлиза в период на самостоятелност. Обзавеждането тук се отличава по това, че вече цветовете са по-обрани. Няма я тази яркост, натруфеност и създаване на максимално любвеобилна обстановка. Помещението изглежда доста по-семпло, мебелите са съобразени с интересите на младия човек и в основния си замисъл изглеждат дори космически. Основно място в този вид детска стая заемат технологиите – компютър, видео игри, конзоли. Обсебени от иновациите на 21 век стаите на тийнейджърите са приспособени основно към това да са максимално удобни по отношение заниманията им. Затова леглото вероятно ще бъде подмеменено с диван, а бюрото и стола ще са в типично геймърски стил.

Родителите попадат в непрекъснатата цикличност, породена от преминаването на децата им през различите етапи на тяхното развитие. Изборът на мебели за детските стаи винаги следва да се съобразява с нуждите, потребностите и основните занимания на техните обитатели.

Top